Menú
CA

La finca

Els jardins

Centre Serra Tramuntana

Atenció 6 i 8 de desembre

Raixa obrirà el dimarts dia 6 de desembre, Dia de la Constitució

Amb motiu del Dia de la Immaculada Concepció, el dijous dia 8 de desembre la finca de Raixa romandrà tancada.

Atenció

Per entrar a Raixa no és necessari reservar abans de venir. 

Només heu de reservar abans de venir si sou un grup de més de 15 persones o si voleu participar en una visita guiada.

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Vés enrere Govern i Consell de Mallorca acorden continuar impulsant i protegint espècies autòctones a Raixa

Govern i Consell de Mallorca acorden continuar impulsant i protegint espècies autòctones a Raixa

(10/03/2021)

Aurora Ribot: «la col·laboració permetrà seguir amb les tasques de conservació, caracterització i experimentació dels recursos fitogenètics autòctons».

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern i el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca han acordat prorrogar el conveni de col·laboració per a la implantació, experimentació i manteniment de diferents col·leccions vegetals autòctones a la finca pública de Raixa.

Mae de la Concha, la Consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha destacat que, amb la renovació d’aquest conveni, «conservam i recuperam varietats autòctones de les illes que sinó desapareixerien» i que «aquesta col·laboració amb el Consell i Raixa té com a objectiu principal salvaguardar un patrimoni de valor incalculable».

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha valorat molt positivament la col·laboració que «permetrà seguir amb les tasques de conservació, caracterització, experimentació i el manteniment dels recursos fitogenètics autòctons que són de gran importància i interès per al futur de l'agricultura de l’illa».

Amb aquest conveni s'ha treballat en la conservació i foment dels recursos fitogenètics autòctons de les Balears, i especialment en la implantació del banc de germoplasma de varietats cítriques de taronger, llimoner i mandariner. Ara, es vol continuar plantant varietats locals d’hortícoles i lleguminoses a la finca, per lliurar-les després un cop s'hagin multiplicat.

El conveni anterior signat per ambdues institucions acaba el pròxim 10 de novembre, però els resultats positius han fet que se n'acordi abans d’hora la pròrroga.

Finca pública de Raixa

La Conselleria d'Agricultura, a través de Semilla i concretament de l'IRFAP (Institut d'Investigació i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears), ha remès a la finca una relació de llavors que té al seu banc de varietats locals, i que consta de: carabassa petita de Binissalem, guixa mallorquina, tomàtiga cor de bou de Palma, albergínia mallorquina de Sant Joan, pebre blau de Sant Joan i pastanaga negra de Petra.

Raixa, com a centre d'interpretació i de visitants de la serra de Tramuntana, és un nucli clau per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre els valors i els potencials, no només paisatgístics, sinó dels cultius que tradicionalment s'han cultivat en aquest paratge natural. La col·laboració entre l'IRFAP i Raixa, permetrà mantenir una estructura agrària, representadora dels cultius tradicionals de la serra de Tramuntana.

La finca pública, disposa a l'actualitat, entre d'altres recursos agrícoles, d'un cultiu de figuera, de cítrics, d’olivar i una petita col·lecció d'arbres fruiters. Una finca demostrativa de la diversitat genètica dels diferents espècies pròpies de la zona.

És precisament en aquest espai on tècnics del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient s'encarreguen de les tasques per multiplicar i conservar aquestes varietats, tenint en compte els criteris de rotació de cultius i de creuament de llavors -en el cas d'espècies al·lògames- establerts per Semilla i l'IRFAP, i els que en duen la traçabilitat fins que finalment les tornen a lliurar.