Menu
DE

Das Haus

Die Gärten

Center Serra Tramuntana

Atenció

Per entrar a Raixa, només heu de reservar abans de venir si sou un grup de més de 15 persones o voleu participar en una visita guiada.

Das Haus

Das Anwesen Raixa ist ein wunderschönes Landgut in der Gemeinde Bunyola.

Das  Gebäude und seine umliegenden Gärten, die monumentale Freitreppe, das grosse Wasserbecken und der unvergessliche Panoramablick machen Raixa zu einem  sehenswerten Ausflugziel.

Die Gärten

Raixa ist vor allem wegen seiner Gärten, die das Gebäude umgeben und sich über den Südhang von Sa Muntanyeta ausbreiten, bekannt. Im unteren Teil befindet sich der Gemüsegarten, der Garten „dels Tarongers”, der Garten „de la Galeria” mit einem zentralen Brunnen und der Garten „d’Entrada” mit einem kleinen Teich.

Ein interessantes Element ist das 1898 erbaute Zugangstor, an dem der Wappenschild des Grafen Ramon Despuig i Fortuny hängt. Er war derjenige, der Raixa 1910 an den Geschäftsmann Herrn Antoni Jaume verkauft hat.

Center Serra Tramuntana

Präsentiert die Naturlandschaft der Serra de Tramuntana und die Finca Raixa als Schlüssel um Mallorca und speziell den Wert und das Potenzial einer der einzigartigsten Kulturlandschaften sowie seine jüngste Geschichte zu verstehen. Das Tramuntana Gebirge wurde von der UNESCO zum Welterbe in der Kategorie Kulturlandschaft erklärt.

Öffnungszeiten:

  • Von Dienstag bis Samstag von 10.00 bis 15.00 Uhr. 
  • Sonntags, Montags und restliche Feiertage geschlossen.

Geführte Touren:

  • Ungeführte Besucher (Ohne Reservierung).
  • Geführte Gruppenbesucher (Nur unter Reservierung).
  • Geführte Touren müssen mindestens 1 Woche im voraus gebucht werden und werden für Gruppen ab 10 Personen angeboten. Für kleinere Gruppen gibt es eine Warteliste. Bei der Reservierung wird angegeben auf welcher Sprache die Führung gewünscht wird (Katalanisch, Spanisch, Englisch oder Deutsch).
  • Geführte Touren starten entweder um 10Uhr oder um 12Uhr und dauern etwa 2 Stunden 
  • Ungeführter Besuch sowie Führungen sind kostenlos. 

Nützliche Informationen:

  • Besuch für Gruppen ab 15 Personen nur unter Reservierung erlaubt.
  • Laut Besucherkapazität kann der Zugang zu der Finca vorübergehend beschränkt werden.

Kontakt

null Funcionalitat i tradició van de bracet en el projecte guanyador del concurs d'idees de Raixa «Tres estratègies»

Funcionalitat i tradició van de bracet en el projecte guanyador del concurs d'idees de Raixa «Tres estratègies»

(09/04/2021)

El 25 de març, Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, va inaugurar l’exposició del concurs d'idees de Raixa al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Balears.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta, Aurora Ribot, han visitat l’exposició dels projectes presentats al concurs d’idees de Raixa per construir un refugi nou i el centre de formació de l’Escola de Margers.

Ambdues s'han interessat per totes les propostes i els quatre projectes finalistes que s'hi exposen. En destaquen la proposta guanyadora, «Tres estratègies», de Javier Alejo Hernández Ayllón, Verónica Paradela Pernas i Javier de Andrés de Vicente. Davant els panells del projecte guanyador han comentat les particularitats del projecte que uneix funcionalitat i creació.

Cladera ha explicat que «la creació del refugi de Raixa, juntament amb el de Galatzó, són fites molt importants per nosaltres perquè cream a la Serra espais per gaudir, respectar i també dinamitzar aquest tresor que tenim. Igual que la futura Escola de Margers, són projectes íntimament lligats a allò que és la Serra; un símbol de la nostra aposta per una Mallorca més sostenible».

Per part seva, Aurora Ribot ha destacat que el projecte guanyador «és el que ha entès millor l’adequació del refugi a l’entorn i el respecte al paratge de la serra de Tramuntana. Es tracta d’un projecte que ha entès a la perfecció la relació entre el patrimoni i la modernitat i funcionalitat perquè sigui un espai còmode per a la gent que s’hi apropa».

Els projectes finalistes són els que han sumat més puntuació en criteris com ara la sostenibilitat i l’eficiència de l’edifici, l’optimització dels espais, l’accessibilitat interior, la comunicació i relació entre els espais, el respecte pel caràcter patrimonial de l’edifici i la coherència de la intervenció amb el paisatge.

Aquesta exposició és un dels primers actes emmarcats en el programa de celebració del 10è aniversari de la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat. La mostra està situada a la sala d'exposicions del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears (c/Portella 14) i es pot visitar fins al 16 d'abril 2021.

Tres estratègies

El projecte guanyador, Tres estratègies, serà l’avantprojecte de reforma de les cases de l’amo a la finca de Raixa, per transformar-les en un refugi de muntanya per a senderistes i el centre de formació Escola de Margers. La superfície aproximada a rehabilitar és de 1.530 m² construïts, el pressupost màxim estimat pel Consell de Mallorca per executar l’obra és de 3.600.000 € i la previsió és començar l’any 2022.

La intervenció que ha proposat l'Estudi Ayllon-Paradela-Andres s'entén de forma natural com una etapa més de les múltiples transformacions que ha sofert la finca de Raixa al llarg de la història per adaptar-se a la realitat de cada època. El arquitectes han apostat per intervenir en el conjunt patrimonial de les cases de Raixa amb una actitud contemporània, però a la vegada respectuosa amb els vestigis del passat. L’actuació s'ha articulat en base a tres estratègies complementàries (rehabilitació, reconfiguració i reconstrucció). 

A nivell funcional, el projecte «Tres estratègies» es decanta pel diàleg entre el passat i el present amb una arquitectura atenta a les necessitats contemporànies (energètiques, funcionals i socials), però que al mateix temps és capaç de fer valdre el passat i actua en equilibri, precisió i coherència.

Raixa