Menu
DE

Das Haus

Die Gärten

Center Serra Tramuntana

Atenció

Per entrar a Raixa, només heu de reservar abans de venir si sou un grup de més de 15 persones o voleu participar en una visita guiada.

Das Haus

Das Anwesen Raixa ist ein wunderschönes Landgut in der Gemeinde Bunyola.

Das  Gebäude und seine umliegenden Gärten, die monumentale Freitreppe, das grosse Wasserbecken und der unvergessliche Panoramablick machen Raixa zu einem  sehenswerten Ausflugziel.

Die Gärten

Raixa ist vor allem wegen seiner Gärten, die das Gebäude umgeben und sich über den Südhang von Sa Muntanyeta ausbreiten, bekannt. Im unteren Teil befindet sich der Gemüsegarten, der Garten „dels Tarongers”, der Garten „de la Galeria” mit einem zentralen Brunnen und der Garten „d’Entrada” mit einem kleinen Teich.

Ein interessantes Element ist das 1898 erbaute Zugangstor, an dem der Wappenschild des Grafen Ramon Despuig i Fortuny hängt. Er war derjenige, der Raixa 1910 an den Geschäftsmann Herrn Antoni Jaume verkauft hat.

Center Serra Tramuntana

Präsentiert die Naturlandschaft der Serra de Tramuntana und die Finca Raixa als Schlüssel um Mallorca und speziell den Wert und das Potenzial einer der einzigartigsten Kulturlandschaften sowie seine jüngste Geschichte zu verstehen. Das Tramuntana Gebirge wurde von der UNESCO zum Welterbe in der Kategorie Kulturlandschaft erklärt.

Öffnungszeiten:

  • Von Dienstag bis Samstag von 10.00 bis 15.00 Uhr. 
  • Sonntags, Montags und restliche Feiertage geschlossen.

Geführte Touren:

  • Ungeführte Besucher (Ohne Reservierung).
  • Geführte Gruppenbesucher (Nur unter Reservierung).
  • Geführte Touren müssen mindestens 1 Woche im voraus gebucht werden und werden für Gruppen ab 10 Personen angeboten. Für kleinere Gruppen gibt es eine Warteliste. Bei der Reservierung wird angegeben auf welcher Sprache die Führung gewünscht wird (Katalanisch, Spanisch, Englisch oder Deutsch).
  • Geführte Touren starten entweder um 10Uhr oder um 12Uhr und dauern etwa 2 Stunden 
  • Ungeführter Besuch sowie Führungen sind kostenlos. 

Nützliche Informationen:

  • Besuch für Gruppen ab 15 Personen nur unter Reservierung erlaubt.
  • Laut Besucherkapazität kann der Zugang zu der Finca vorübergehend beschränkt werden.

Kontakt

null El futur refugi de Raixa ja té un projecte guanyador

El futur refugi de Raixa ja té un projecte guanyador

(25/03/2021)

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, ha presidit l’acte de lliurament de premis i la inauguració de l'exposició dels projectes.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient, amb la col·laboració del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, ha lliurat els premis del concurs d’idees per construir un refugi de muntanya i l’Escola de Margers a la finca de Raixa.

Un jurat expert ha seleccionat el projecte amb el lema Tres Estrategias de Javier Alejo Hernández Ayllón, Verónica Paradela Pernas i Javier de Andrés de Vicente, com a la millor proposta. El premi són 30.000 €, la redacció del projecte i la direcció de les obres.

Els projectes finalistes són els que han sumat més puntuació en criteris com: la sostenibilitat i l’eficiència de l’edifici, l’optimització dels espais, l’accessibilitat interior, la comunicació i relació entre els espais, el respecte pel caràcter patrimonial de l’edifici i la coherència de la intervenció amb el paisatge.

El projecte guanyador ha estat el projecte amb el lema Tres Estrategias, de Javier Alejo Hernández Ayllón, Verónica Paradela Pernas y Javier de Andrés de Vicente.

El primer finalista ha estat el projecte amb el lema Emmetxat, del responsable Erik Jorgensen Roca i el seu equip. El segon finalista ha estat el projecte amb el lema Faust de Joan Pizà Roca. El tercer finalista ha estat el projecte amb el lema Reclasta del resposable Xavier Fontanet Adrover i seu equip. El quart finalista ha estat el projecte amb el lema Marienbab de Simón Francés Martínez, Eugenio González Benito y Jorge Sánchez Limón. Els quatre premis finalistes disposen d’una dotació de 10.000 € cada un.

Aurora Ribot ha felicitat el projecte guanyador i les quatre propostes finalistes. Sobre el projecte, ha destacat la seva adequació amb l’entorn i el respecte pel paratge de la serra de Tramuntana: «es tracta d’un projecte que ha entès a la perfecció la relació entre el patrimoni i la modernitat i funcionalitat perquè sigui un espai còmode per a la gent que s’hi apropa».

La vicepresidenta  ha declarat que està molt satisfeta per l’acollida que ha tengut el concurs i ha recordat que «l’objectiu d’aquest concurs era trobar la millor proposta perquè la ciutadania pugui fer ús d’una finca tan emblemàtica i de referència com és Raixa».

El projecte guanyador, Tres Estrategias, serà l’avantprojecte de reforma de les cases de l’amo, a la finca de Raixa, per transformar-les en un refugi de muntanya per a senderistes i el centre de formació Escola de Margers.

La superfície aproximada a rehabilitar és de 1.530 m² construïts, el pressupost màxim estimat pel Consell de Mallorca per a l’execució de l’obra és de 3.600.000 € i la previsió és començar les obres l’any 2022.

Per part seva, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha valorat molt positivament el projecte guanyador i ha destacat que «la nova construcció formarà a passar part de la xarxa de refugis de la Ruta de Pedra en Sec i servirà per reforçar Raixa com una de les portes d’entrada principals a la serra de Tramuntana».

«A més a més, el refugi ens permetrà consolidar una de les variants més importants de la Ruta de Pedra en Sec que comença a Valldemossa, passa per Raixa i arriba a Bunyola, Orient i Alaró», ha afegit el director insular.

Visita l’exposició dels projectes

Ribot ha aprofitat l’acte de lliurament de guardons per inaugurar l’exposició amb les 24 propostes arquitectòniques que han participat en el concurs d’idees.

L’exposició estarà situada a la sala d’exposicions (1a planta) del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Balears (c/ de la Portella) i es podrà visitar a partir d’avui fins el 16 d’abril 2021. De dilluns a divendres, de 10 a 14 hores.  

Com que la cabuda és limitada, hi haurà visites programades i és necessari confirmar l’assistència de forma prèvia. Es pot reservar per telèfon (971 228 658) o al correu electrònic (culturapalma@coaib.es).

Refugi de Raixa i Escola de Margers

El nou refugi de Raixa disposarà de 50 places i estarà ubicat a les cases de l’amo, situades al fons de la clastra de la casa principal. El projecte consisteix a rehabilitar aquest edifici i una zona annexa.

A més del refugi, Raixa acollirà també un centre de formació perquè hi tengui la seu la futura Escola de Margers de Mallorca, un espai que doni l’oportunitat al jovent interessat a formar-se i, d’aquesta manera, es doni continuïtat a una tècnica, qualificada per la UNESCO com a patrimoni mundial immaterial.

Video

guanyador Raixa

Raixa