Menú
CA

La finca

Els jardins

Centre Serra Tramuntana

Avís 6 i 8 de desembre


Raixa obrirà el dimecres dia 6 de desembre, Dia de la Constitució. 

Amb motiu del Dia de la Immaculada Concepció, el divendres dia 8 de desembre la finca de Raixa romandrà tancada.
 

Horari d'obertura al públic

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

  • Els grups de  més de 15 persones han d'avisar per telèfon o per correu electrònic abans de venir. Si sou menys de 15 persones podeu venir sense cita prèvia dins de l'horari de'obertura de la finca
  • Els cans (excepte els cans pigall) no poden accedir a les cases ni als jardins històrics de la finca

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Raixa, referent dels jardins europeus

Raixa, referent dels jardins europeus

(07/04/2022)

El Consell d’Europa certifica la Ruta Europea de Jardins Històrics de la qual formen part els jardins de Raixa com a itinerari europeu

La directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha assistit a la cerimònia de certificació de la Ruta Europea de Jardins Històrics com a itinerari europeu del Consell d’Europa. Els jardins de la finca pública de Raixa formen part de la xarxa europea de Jardins Històrics pels seu alt valor històric, artístic i social, el qual està a l’abast de tota la ciutadania.

La certificació és un reconeixement a l’esforç realitzat al llarg de molts anys per preservar el patrimoni natural dels jardins històrics. La pandèmia havia retardat l’entrega oficial del certificat que, finalment, s’ha produït en un acte als jardins de Santa Clotilde a Lloret de Mar, Girona. La cerimònia s'emmarca en l’assemblea general de l’Associació Ruta Europea de Jardins Històrics. Actualment, la xarxa de la qual Raixa forma part està formada per 38 jardins històrics de 9 països europeus diferents.

La directora insular de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Inmaculada Férriz, ha destacat que la trobada ha servit per «reconèixer la necessitat de fomentar la difusió dels jardins històrics des del vessant patrimonial, cultural, turístic i educatiu per sensibilitzar la ciutadania i preservar-los».

El secretari executiu d’Itineraris Culturals del Consell d’Europa i director del Institut Europeu d’Itineraris Culturals, Stefano Dominioni, ha fet entrega del diploma de certificació d’itinerari Europeu al president de l’associació Ruta Europea de Jardins històrics, Jaume Dulsat, que l’ha recollit en nom de tots els jardins de la xarxa.

A l’acte també han assistit el vice-president de l’associació Lukasz Przybylak i representants del Ministeri de Cultura del govern espanyol, així com representants d’altres Itineraris Culturals.

Itineraris culturals d’Europa

Les rutes culturals són una iniciativa del Consell d’Europa des de 1987. Aquests itineraris demostren, mitjançant un viatge per l’espai i el temps, que el patrimoni dels diferents països i pobles d’Europa contribueix a crear un llegat cultural viu i comú.

Els jardins de Raixa s’equiparen a altres rutes tan importants com el Camí de Sant Jaume, la Ruta dels Víkings, la Ruta del Llegat Andalusí, la Ruta dels Fenicis o el Camí de l’Art Rupestre Prehistòric.

Més informació