Menú
CA

La finca

Els jardins

Dia de les Illes Balears

Amb motiu del Dia de les Illes Balears, el diumenge dia 1 de març la finca de Raixa obrirà de 10 a 15h.   

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d'estil italià.

Els jardins que l’envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i les vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre d'Interpretació i Visitants de Raixa - Serra de Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d’un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Horari d'atenció al públic:

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

Les visites guiades s’han de reservar amb una setmana antelació i s’ha de formar un grup mínim de 10 persones, per la qual cosa es crearan unes llistes d’espera. En el moment de la reserva s’haurà d’indicar en quin idioma es sol·licita la visita (català, castellà, anglès o alemany).

Les visites guiades s’ofereixen a les 10 h o bé a les 12 h i tenen una durada aproximada de 2 h.

Informació d’interès:

No es permet l’accés a grups de més de 15 persones sense cita prèvia.

Per tal de controlar l’aforament de visitants, si és necessari, es podrà limitar l’accés a la finca.

Gaudiu de la visita!

Contacte
La finca de Raixa recuperarà l’antic olivar amb germoplasma amb el projecte aprovat per la ITS

La finca de Raixa recuperarà l’antic olivar amb germoplasma amb el projecte aprovat per la ITS

(07/11/2018)

El Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible ha aprovat el projecte presentat pel Departament de Participació Ciutadana i Presidència per recuperar l’antic olivar en marjades de la finca de Raixa amb un pressupost de 250 mil euros, més recursos propis el Consell. Una extensió aproximada a les 5 hectàrees on es desenvoluparà un banc de germoplasma viu d’oliveres de la varietat mallorquina, per preservar aquesta varietat autòctona, amb la col·laboració del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oliva de Mallorca.

El projecte també té una clara vocació de recuperar el paisatge agrari perdut en una de les possessions més emblemàtiques de Mallorca com és Raixa. Ja el cardenal Despuig fou un gran valedor i defensor del paisatge agrari perquè el considerava una extensió dels famosos jardins, als ulls de l’espectador, mentre passeja pels camins i s’atura a contemplar-lo en algun del nombrosos miradors construïts amb aquesta finalitat.

 

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado i el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen de l’Oliva de Mallorca, Miquel Gual, acompanyats pel director insular de Presidència i Relacions Institucionals, Marc Herrera han presentat avui a Raixa el projecte que s’iniciarà durant el 2019. La voluntat del Consell de Mallorca és, tal com explica Jurado, “que la finca de Raixa sigui un lloc on es pugui contemplar el procés complet de la producció agrícola d’oli de Mallorca i pensem que a través de l’impost de turisme sostenible és una bona via per aconseguir un finançament adequat per a recuperar espais com l’antic olivar”.

 

“Ja feia anys que intentàvem preservar la varietat mallorquina, ja que una plantació d’oli era mallorquina fa més de 150 anys que no se’n feia i estem molt agraïts de desenvolupar aquest projecte juntament amb el Consell i la UIB.” Ha declarat Miquel Gual, que creu que amb aquest projecte es recuperarà l’antic olivar de Raixa i es pretén crear una estandardització de crear arbres nous.


La conservació i divulgació d’espais de rellevància ambiental; la rehabilitació i manteniment de patrimoni cultural; la diversificació del model econòmic mitjançant projectes de formació de capital humà, R+D+i, a més de diversificar el producte turístic sostenible per fomentar la competitivitat i allargar la temporada, són alguns dels objectius prioritaris del Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible que es compleixen en aquest projecte.

L’espai objecte d’intervenció i recuperació és una zona de marjades antigament conreades on encara avui s’observen oliveres i ullastres més o menys alineats i alternats amb la presència d’alguns exemplars de garrovers, però la vegetació dominant són els matolls i arbustos baixos que provenen de la màquia adjacent que ha colonitzat l’espai. El sòl és pobre i bastant rocós, format, sobretot, a partir de materials provinents de l’activitat erosiva de la muntanya.

El conjunt d’olivar necessita intervencions importants per mantenir un estat òptim. La recuperació de l’olivar amb la col·laboració del Consell de Regulador de la DOP Oliva de Mallorca contempla la plantació d’oliveres de la varietat mallorquina. A tal efecte, es preveu la participació de l’Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua (INAGEA) de la Universitat de les Illes Balears per encarregar-se de les tasques de multiplicació de les oliveres, al temps que redacta la caracterització de la varietat i estudia el procés.

Raixa