Menú
CA

La finca

Els jardins

Avís obres

Comencen les obres de  renovació del Centre d'Interpretació de la Serra de la Tramuntana. Per aquest motiu algunes sales romandran tancades al públic fins a nou avís.
Els jardins històrics i la resta d'espais romanen oberts al públic.

Avís

Tenint en compte les mesures i recomanacions que s'estan duent a terme per combatre l'expansió de la Covid-19, només es permet l’accès als jardins històrics  i les cases de Raixa amb cita prèvia. Es pot demanar cita a visitesraixa@conselldemallorca.net o telefonant al 971 237 636 (De dimarts a dissabte de 10 a 15h).

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre d'Interpretació i Visitants de Raixa - Serra de Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d’un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Horari d'atenció al públic:

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

Les visites guiades s’han de reservar amb una setmana antelació i s’ha de formar un grup mínim de 10 persones, per la qual cosa es crearan unes llistes d’espera. En el moment de la reserva s’haurà d’indicar en quin idioma es sol·licita la visita (català, castellà, anglès o alemany).

Les visites guiades s’ofereixen a les 10 h o bé a les 12 h i tenen una durada aproximada de 2 h.

Informació d’interès:

No es permet l’accés a grups de més de 15 persones sense cita prèvia.

Per tal de controlar l’aforament de visitants, si és necessari, es podrà limitar l’accés a la finca.

Gaudiu de la visita!

Contacte

null Funcionalitat i tradició van de bracet en el projecte guanyador del concurs d'idees de Raixa «Tres estratègies»

Funcionalitat i tradició van de bracet en el projecte guanyador del concurs d'idees de Raixa «Tres estratègies»

(09/04/2021)

El 25 de març, Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, va inaugurar l’exposició del concurs d'idees de Raixa al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Balears.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta, Aurora Ribot, han visitat l’exposició dels projectes presentats al concurs d’idees de Raixa per construir un refugi nou i el centre de formació de l’Escola de Margers.

Ambdues s'han interessat per totes les propostes i els quatre projectes finalistes que s'hi exposen. En destaquen la proposta guanyadora, «Tres estratègies», de Javier Alejo Hernández Ayllón, Verónica Paradela Pernas i Javier de Andrés de Vicente. Davant els panells del projecte guanyador han comentat les particularitats del projecte que uneix funcionalitat i creació.

Cladera ha explicat que «la creació del refugi de Raixa, juntament amb el de Galatzó, són fites molt importants per nosaltres perquè cream a la Serra espais per gaudir, respectar i també dinamitzar aquest tresor que tenim. Igual que la futura Escola de Margers, són projectes íntimament lligats a allò que és la Serra; un símbol de la nostra aposta per una Mallorca més sostenible».

Per part seva, Aurora Ribot ha destacat que el projecte guanyador «és el que ha entès millor l’adequació del refugi a l’entorn i el respecte al paratge de la serra de Tramuntana. Es tracta d’un projecte que ha entès a la perfecció la relació entre el patrimoni i la modernitat i funcionalitat perquè sigui un espai còmode per a la gent que s’hi apropa».

Els projectes finalistes són els que han sumat més puntuació en criteris com ara la sostenibilitat i l’eficiència de l’edifici, l’optimització dels espais, l’accessibilitat interior, la comunicació i relació entre els espais, el respecte pel caràcter patrimonial de l’edifici i la coherència de la intervenció amb el paisatge.

Aquesta exposició és un dels primers actes emmarcats en el programa de celebració del 10è aniversari de la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat. La mostra està situada a la sala d'exposicions del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears (c/Portella 14) i es pot visitar fins al 16 d'abril 2021.

Tres estratègies

El projecte guanyador, Tres estratègies, serà l’avantprojecte de reforma de les cases de l’amo a la finca de Raixa, per transformar-les en un refugi de muntanya per a senderistes i el centre de formació Escola de Margers. La superfície aproximada a rehabilitar és de 1.530 m² construïts, el pressupost màxim estimat pel Consell de Mallorca per executar l’obra és de 3.600.000 € i la previsió és començar l’any 2022.

La intervenció que ha proposat l'Estudi Ayllon-Paradela-Andres s'entén de forma natural com una etapa més de les múltiples transformacions que ha sofert la finca de Raixa al llarg de la història per adaptar-se a la realitat de cada època. El arquitectes han apostat per intervenir en el conjunt patrimonial de les cases de Raixa amb una actitud contemporània, però a la vegada respectuosa amb els vestigis del passat. L’actuació s'ha articulat en base a tres estratègies complementàries (rehabilitació, reconfiguració i reconstrucció). 

A nivell funcional, el projecte «Tres estratègies» es decanta pel diàleg entre el passat i el present amb una arquitectura atenta a les necessitats contemporànies (energètiques, funcionals i socials), però que al mateix temps és capaç de fer valdre el passat i actua en equilibri, precisió i coherència.

Raixa