Menú
CA

La finca

Els jardins

Centre Serra Tramuntana

Atenció

Per entrar a Raixa, només heu de reservar abans de venir si sou un grup de més de 15 persones o voleu participar en una visita guiada.

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Horari d'atenció al públic:

  • De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h.
  • Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

Visites guiades:

  • Les visites guiades s’han de reservar amb una setmana antelació i s’ha de formar un grup mínim de 10 persones, per la qual cosa es crearan unes llistes d’espera. En el moment de la reserva s’haurà d’indicar en quin idioma es sol·licita la visita (català, castellà, anglès o alemany).
  • Les visites guiades s'ofereixen a les 10 h o bé a les 12 h i tenen una durada aproximada de 2 h.

Informació d'interès:

  • No es permet l'accés a grups de més de 15 persones sense cita prèvia.
  • Per tal de controlar l'aforament de visitants, si és necessari, es podrà limitar l’accés a la finca.

Contacte

null Els Jardins de Raixa ja formen part de la Ruta Europea de Jardins Històrics

Els Jardins de Raixa ja formen part de la Ruta Europea de Jardins Històrics

(15/10/2021)

Aurora Ribot: «La finca pública de Raixa té uns jardins d’alt valor històric, artístic i social a l’abast de tota la ciutadania de Mallorca»

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, han col·locat la placa que acredita que els Jardins de Raixa formen part de la Ruta Europea de Jardins Històrics del Consell d’Europa.

L’associació cultural d’Itineraris Europeus, de la qual els Jardins de Raixa formen part, disposa d’una xarxa estable de vint-i-vuit parcs i jardins històrics d’arreu d’Europa. Ara, els Jardins de Raixa s’equiparen a altres rutes tan importants com el Camí de Santiago de Compostel·la, la Ruta dels Víkings, la Ruta del Llegat Andalusí, la Ruta dels Fenicis o el Camí de l’Art Rupestre Prehistòric.

Ribot ha destacat que la certificació «Ruta Cultural del Consell d’Europa és una garantia d’excel·lència» i ha volgut recordar que «la finca pública de Raixa té uns jardins d’alt valor històric, artístic i social a l’abast de tota la ciutadania de Mallorca».

L’Institut Europeu de Rutes Culturals reconeix així la necessitat de fomentar la difusió dels jardins històrics des del vessant patrimonial, cultural, turístic i educatiu per sensibilitzar la ciutadania i preservar-los.

Itineraris culturals d’Europa

Les rutes culturals són una iniciativa del Consell d’Europa des de 1987. Aquests itineraris demostren, mitjançant un viatge per l’espai i el temps, que el patrimoni dels diferents països i pobles d’Europa contribueix a crear un llegat cultural viu i comú.

Per part seva, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado ha explicat que «amb els dos itineraris nous d’aquest mes d’octubre, el Consell d’Europa ja ha aprovat un total de quaranta itineraris culturals amb diferents temàtiques al voltant de la història i el patrimoni europeu que contribueixen a interpretar la diversitat actual d’Europa. Els itineraris culturals certificats se sotmeten a una avaluació periòdica cada tres anys».

Raixa