Menú
CA

La finca

Els jardins

Centre Serra Tramuntana

Atenció

Per entrar a Raixa, només heu de reservar abans de venir si sou un grup de més de 15 persones o voleu participar en una visita guiada.

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Horari d'atenció al públic:

  • De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h.
  • Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

Visites guiades:

  • Les visites guiades s’han de reservar amb una setmana antelació i s’ha de formar un grup mínim de 10 persones, per la qual cosa es crearan unes llistes d’espera. En el moment de la reserva s’haurà d’indicar en quin idioma es sol·licita la visita (català, castellà, anglès o alemany).
  • Les visites guiades s'ofereixen a les 10 h o bé a les 12 h i tenen una durada aproximada de 2 h.

Informació d'interès:

  • No es permet l'accés a grups de més de 15 persones sense cita prèvia.
  • Per tal de controlar l'aforament de visitants, si és necessari, es podrà limitar l’accés a la finca.

Contacte

null El futur refugi de Raixa ja té un projecte guanyador

El futur refugi de Raixa ja té un projecte guanyador

(25/03/2021)

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, ha presidit l’acte de lliurament de premis i la inauguració de l'exposició dels projectes.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient, amb la col·laboració del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, ha lliurat els premis del concurs d’idees per construir un refugi de muntanya i l’Escola de Margers a la finca de Raixa.

Un jurat expert ha seleccionat el projecte amb el lema Tres Estrategias de Javier Alejo Hernández Ayllón, Verónica Paradela Pernas i Javier de Andrés de Vicente, com a la millor proposta. El premi són 30.000 €, la redacció del projecte i la direcció de les obres.

Els projectes finalistes són els que han sumat més puntuació en criteris com: la sostenibilitat i l’eficiència de l’edifici, l’optimització dels espais, l’accessibilitat interior, la comunicació i relació entre els espais, el respecte pel caràcter patrimonial de l’edifici i la coherència de la intervenció amb el paisatge.

El projecte guanyador ha estat el projecte amb el lema Tres Estrategias, de Javier Alejo Hernández Ayllón, Verónica Paradela Pernas y Javier de Andrés de Vicente.

El primer finalista ha estat el projecte amb el lema Emmetxat, del responsable Erik Jorgensen Roca i el seu equip. El segon finalista ha estat el projecte amb el lema Faust de Joan Pizà Roca. El tercer finalista ha estat el projecte amb el lema Reclasta del resposable Xavier Fontanet Adrover i seu equip. El quart finalista ha estat el projecte amb el lema Marienbab de Simón Francés Martínez, Eugenio González Benito y Jorge Sánchez Limón. Els quatre premis finalistes disposen d’una dotació de 10.000 € cada un.

Aurora Ribot ha felicitat el projecte guanyador i les quatre propostes finalistes. Sobre el projecte, ha destacat la seva adequació amb l’entorn i el respecte pel paratge de la serra de Tramuntana: «es tracta d’un projecte que ha entès a la perfecció la relació entre el patrimoni i la modernitat i funcionalitat perquè sigui un espai còmode per a la gent que s’hi apropa».

La vicepresidenta  ha declarat que està molt satisfeta per l’acollida que ha tengut el concurs i ha recordat que «l’objectiu d’aquest concurs era trobar la millor proposta perquè la ciutadania pugui fer ús d’una finca tan emblemàtica i de referència com és Raixa».

El projecte guanyador, Tres Estrategias, serà l’avantprojecte de reforma de les cases de l’amo, a la finca de Raixa, per transformar-les en un refugi de muntanya per a senderistes i el centre de formació Escola de Margers.

La superfície aproximada a rehabilitar és de 1.530 m² construïts, el pressupost màxim estimat pel Consell de Mallorca per a l’execució de l’obra és de 3.600.000 € i la previsió és començar les obres l’any 2022.

Per part seva, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha valorat molt positivament el projecte guanyador i ha destacat que «la nova construcció formarà a passar part de la xarxa de refugis de la Ruta de Pedra en Sec i servirà per reforçar Raixa com una de les portes d’entrada principals a la serra de Tramuntana».

«A més a més, el refugi ens permetrà consolidar una de les variants més importants de la Ruta de Pedra en Sec que comença a Valldemossa, passa per Raixa i arriba a Bunyola, Orient i Alaró», ha afegit el director insular.

Visita l’exposició dels projectes

Ribot ha aprofitat l’acte de lliurament de guardons per inaugurar l’exposició amb les 24 propostes arquitectòniques que han participat en el concurs d’idees.

L’exposició estarà situada a la sala d’exposicions (1a planta) del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Balears (c/ de la Portella) i es podrà visitar a partir d’avui fins el 16 d’abril 2021. De dilluns a divendres, de 10 a 14 hores.  

Com que la cabuda és limitada, hi haurà visites programades i és necessari confirmar l’assistència de forma prèvia. Es pot reservar per telèfon (971 228 658) o al correu electrònic (culturapalma@coaib.es).

Refugi de Raixa i Escola de Margers

El nou refugi de Raixa disposarà de 50 places i estarà ubicat a les cases de l’amo, situades al fons de la clastra de la casa principal. El projecte consisteix a rehabilitar aquest edifici i una zona annexa.

A més del refugi, Raixa acollirà també un centre de formació perquè hi tengui la seu la futura Escola de Margers de Mallorca, un espai que doni l’oportunitat al jovent interessat a formar-se i, d’aquesta manera, es doni continuïtat a una tècnica, qualificada per la UNESCO com a patrimoni mundial immaterial.

Vídeos

guanyador Raixa

Raixa