Menú
CA

La finca

Els jardins

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d'estil italià.

Els jardins que l’envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i les vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre d'Interpretació i Visitants de Raixa - Serra de Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d’un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Horari d'atenció al públic:

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

Les visites guiades s’han de reservar amb una setmana antelació i s’ha de formar un grup mínim de 10 persones, per la qual cosa es crearan unes llistes d’espera. En el moment de la reserva s’haurà d’indicar en quin idioma es sol·licita la visita (català, castellà, anglès o alemany).

Les visites guiades s’ofereixen a les 10 h o bé a les 12 h i tenen una durada aproximada de 2 h.

Informació d’interès:

No es permet l’accés a grups de més de 15 persones sense cita prèvia.

Per tal de controlar l’aforament de visitants, si és necessari, es podrà limitar l’accés a la finca.

Gaudiu de la visita!

Contacte
El Consell de Mallorca edita la primera guia historicoartística sobre els jardins de Raixa

El Consell de Mallorca edita la primera guia historicoartística sobre els jardins de Raixa

(10/06/2019)

La doctora en història de l'art i professora de la Universitat de les Illes Balears, Júlia Roman és l'autora de "Els jardins de Raixa" que avui ha presentat juntament amb el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado. La voluntat d'aquesta guia és donar a conèixer el valor patrimonial d'aquests jardins públics que pertanyen a tota la ciutadania.

La guia, editada pel Departament de Participació Ciutadana i Presidència, ha estat fruit d'anys de feina de la doctora en història de l'art, Júlia Roman; però també, d'estudis fets per diferents equips que van desenvolupar estudis abans i durant la restauració dels jardins de la finca pública de Raixa després que el Consell de Mallorca l'adquirís el 2002.

Tot i que hi ha diverses publicacions sobre Raixa i els seus jardins i que estan referenciades en aquesta guia, no existia una publicació específica dels jardins, explica Júlia Roman "Creiem que era necessari recopilar el coneixement adquirit a través de tota la feina pública que s'ha fet. Per l'esforç públic que s'ha fet abans i durant la restauració i recuperació i que això ha anat generant coneixements que han donat una sèrie d'elements i dades que es podien interpretar amb l'ajuda de la documentació i per tant, consideràvem interessant que existís una publicació específica dels jardins." Segons l'autora, que ha escrit nombrosos articles sobre els jardins de Raixa, "ha estat una obligació des de l'àmbit acadèmic per divulgar els coneixements, però també per intentar implicar al públic potencial i a la ciutadania de Mallorca, ja que això forma part de l'herència col·lectiva. I per donar a conèixer aquest patrimoni és necessari crear eines i instruments per poder-ho interpretar."

En la mateixa línia el conseller Jurado ha volgut destacar la feina feta durant aquesta legislatura, on s'ha de donar a Raixa la importància que mereix, mantenint i recuperant el patrimoni públic que representa aquesta finca "Hem de reivindicar la gestió pública i que en pugui gaudir tothom i allunyar-nos de certes pràctiques de protecció del patrimoni que sols passen per la privatització o la comercialització d'antigues finques, algunes d'elles convertides avui dia en hotels de luxe."

Raixa