Menú
CA

La finca

Els jardins

Nivell 3: noves mesures

Tenint en compte les mesures i recomanacions que s'estan duent a terme per combatre l'expansió de la Covid-19, només es permet l’accès als jardins històrics  i les cases de Raixa amb cita prèvia. Es pot demanar cita a visitesraixa@conselldemallorca.net o telefonant al 971 237 636 (De dimarts a dissabte de 10 a 15h).

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre d'Interpretació i Visitants de Raixa - Serra de Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d’un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Horari d'atenció al públic:

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

Les visites guiades s’han de reservar amb una setmana antelació i s’ha de formar un grup mínim de 10 persones, per la qual cosa es crearan unes llistes d’espera. En el moment de la reserva s’haurà d’indicar en quin idioma es sol·licita la visita (català, castellà, anglès o alemany).

Les visites guiades s’ofereixen a les 10 h o bé a les 12 h i tenen una durada aproximada de 2 h.

Informació d’interès:

No es permet l’accés a grups de més de 15 persones sense cita prèvia.

Per tal de controlar l’aforament de visitants, si és necessari, es podrà limitar l’accés a la finca.

Gaudiu de la visita!

Contacte

null Sostenibilitat i Medi Ambient organitza un concurs d’idees per construir un nou refugi a Raixa

Sostenibilitat i Medi Ambient organitza un concurs d’idees per construir un nou refugi a Raixa

(23/11/2020)

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha convocat un concurs d’idees dotat amb 70.000 € en premis per cercar el millor projecte arquitectònic

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat que «l’objectiu d’aquest concurs és obrir la porta a la participació i trobar les millors propostes per a un refugi de muntanya que se situarà en una finca tan emblemàtica i de referència com és Raixa. Volem que sigui un refugi útil per a la ciutadania i que ens permeti gaudir de la finca i de la Ruta de Pedra en Sec de manera sostenible. A més a més, el refugi ens permetrà consolidar una de les variants més importants de la Ruta de Pedra en Sec que comença a Valldemossa, passa per Raixa i arriba a Bunyola, Orient i Alaró.»

Un jurat expert seleccionarà la millor proposta arquitectònica. El projecte guanyador serà un avantprojecte de reforma de les cases de l’amo, a la finca de Raixa, per transformar-les en un refugi de muntanya per a senderistes i un centre de formació. La superfície aproximada a rehabilitar és de 1.530 m² construïts i el pressupost màxim estimat pel Consell de Mallorca per a l’execució de l’obra és de 3.600.000 €.

La dotació econòmica del concurs és de 70.000 €, repartits en cinc premis. El premi guanyador és de 30.000 € i va a compte del projecte executiu per a les obres. Els quatre premis següents disposen d’una dotació de 10.000 € cada un.

Per la seva banda, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha recordat que «aquest concurs no pot arribar en un moment millor. Recentment Raixa ha entrat a formar part de la xarxa de jardins històrics i, a la vegada, el Consell d’Europa ha certificat la xarxa de jardins com a nova Ruta Cultural Europea. Dues fites importantíssimes per a la finca de Raixa i els seus jardins».

Les propostes es valoraran seguint alguns criteris com: la sostenibilitat i l’eficiència de l’edifici, l’optimització dels espais, l’accessibilitat interior, la comunicació i relació entre els espais, el respecte pel caràcter patrimonial de l’edifici i la coherència de la intervenció amb el paisatge. El concurs és obert i es rebran els projectes fins al pròxim 2 de febrer.

Refugi de Raixa

El nou refugi de Raixa disposarà de 50 places i estarà ubicat a les cases de l’amo, situades al fons de la clastra de la casa principal. El projecte consisteix a rehabilitar aquest edifici i una zona annexa.  

Sobre el refugi nou, Ribot ha destacat que «el seu posicionament a la Ruta de Pedra en Sec servirà per reforçar Raixa com una de les portes d’entrada principals a la serra de Tramuntana».  

El refugi nou de Raixa serà el tercer més gran en nombre de places, 50. Serà el desè refugi de muntanya que entrarà a formar part de la xarxa de refugis del Consell de Mallorca. Amb aquesta pròxima incorporació, el total de places disponibles per a senderistes arribarà a les 333.

Bases per participar-hi

En les bases trobaràs tota la informació relativa a com participar-hi: les fases del concurs i els terminis, així com les fases de presentació de propostes, la documentació a presentar pels concursants, les condicions de contractació i l’adjudicació dels premis.

En la documentació detallada en les bases per participar-hi també s’hi explica la composició, les funcions, el funcionament del jurat i el procediment per a la deliberació, votació i decisió de la proposta arquitectònica guanyadora del concurs.

Consulta les bases del concurs d’idees a la Plataforma de Contractació del Sector Públic (Ministeri d’Hisenda).

Durant els primers 30 dies naturals, les persones interessades podran fer consultes sobre aspectes tècnics del concurs per correu electrònic: consultesconcurs@conselldemallorca.net

Raixa