Menú
ES

La finca

Los jardines

La finca

La finca de Raixa es una bella posesión situada en el municipio de Bunyola en torno a un patio (clastra) de estilo italiano.

Los jardines que la rodean, su monumental escalinata, el gran estanque y las vistas panorámicas que regala al visitante la convierten en una parada ineludible.

Los jardines

Raixa es famosa sobre todo por los jardines que rodean la casa y se extienden por la ladera de "sa Muntanyeta". En la parte baja se encuentra el huerto, el jardín “dels Tarongers”, el jardín “de la Galeria”, con un surtidor central, y el jardín “d’Entrada” con un pequeño estanque.

Un elemento interesante del conjunto es el portón de entrada construido en 1898 que luce el escudo del conde Ramon Despuig i Fortuny quien vendió Raixa al empresario Antoni Jaume, el año 1910.

Centro de Interpretación y Visitantes de Raixa - Serra de Tramuntana

Presenta la finca y la sierra de Tramuntana como núcleos claves para entender Mallorca, y muy especialmente, para comprender el valor y los potenciales de uno de sus paisajes culturales más singulares y su historia reciente, catalogados hoy como patrimonio de la humanidad por la UNESCO.

Horario de atención al público:

De martes a sábado de 10 h a 15 h. Lunes, domingos y el resto de festivos, cerrado.

Las visitas guiadas se tienen que reservar con una semana de antelación y se tiene que formar un grupo mínimo de 10 personas, por lo cual se crearán unas listas de espera. En el momento de la reserva se tendrá que indicar en qué idioma se solicita la visita (catalán, castellano, inglés o alemán).

Las visitas guiadas se ofrecen a las 10 h o bien a las 12 h y tienen una duración aproximada de 2 h.

Información de interés:

No se permite el acceso a grupos de más de 15 personas sin cita previa.

Con el fin de controlar el aforo de visitantes, si es necesario, se podrá limitar el acceso a la finca.

¡Disfruta de la visita!

Contacto
La finca de Raixa recuperarà l’antic olivar amb germoplasma amb el projecte aprovat per la ITS

La finca de Raixa recuperarà l’antic olivar amb germoplasma amb el projecte aprovat per la ITS

(07/11/2018)El Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible ha aprovat el projecte presentat pel Departament de Participació Ciutadana i Presidència per recuperar l’antic olivar en marjades de la finca de Raixa amb un pressupost de 250 mil euros, més recursos propis el Consell. Una extensió aproximada a les 5 hectàrees on es desenvoluparà un banc de germoplasma viu d’oliveres de la varietat mallorquina, per preservar aquesta varietat autòctona, amb la col·laboració del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oliva de Mallorca.

El projecte també té una clara vocació de recuperar el paisatge agrari perdut en una de les possessions més emblemàtiques de Mallorca com és Raixa. Ja el cardenal Despuig fou un gran valedor i defensor del paisatge agrari perquè el considerava una extensió dels famosos jardins, als ulls de l’espectador, mentre passeja pels camins i s’atura a contemplar-lo en algun del nombrosos miradors construïts amb aquesta finalitat.

 

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado i el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen de l’Oliva de Mallorca, Miquel Gual, acompanyats pel director insular de Presidència i Relacions Institucionals, Marc Herrera han presentat avui a Raixa el projecte que s’iniciarà durant el 2019. La voluntat del Consell de Mallorca és, tal com explica Jurado, “que la finca de Raixa sigui un lloc on es pugui contemplar el procés complet de la producció agrícola d’oli de Mallorca i pensem que a través de l’impost de turisme sostenible és una bona via per aconseguir un finançament adequat per a recuperar espais com l’antic olivar”.

 

“Ja feia anys que intentàvem preservar la varietat mallorquina, ja que una plantació d’oli era mallorquina fa més de 150 anys que no se’n feia i estem molt agraïts de desenvolupar aquest projecte juntament amb el Consell i la UIB.” Ha declarat Miquel Gual, que creu que amb aquest projecte es recuperarà l’antic olivar de Raixa i es pretén crear una estandardització de crear arbres nous.


La conservació i divulgació d’espais de rellevància ambiental; la rehabilitació i manteniment de patrimoni cultural; la diversificació del model econòmic mitjançant projectes de formació de capital humà, R+D+i, a més de diversificar el producte turístic sostenible per fomentar la competitivitat i allargar la temporada, són alguns dels objectius prioritaris del Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible que es compleixen en aquest projecte.

L’espai objecte d’intervenció i recuperació és una zona de marjades antigament conreades on encara avui s’observen oliveres i ullastres més o menys alineats i alternats amb la presència d’alguns exemplars de garrovers, però la vegetació dominant són els matolls i arbustos baixos que provenen de la màquia adjacent que ha colonitzat l’espai. El sòl és pobre i bastant rocós, format, sobretot, a partir de materials provinents de l’activitat erosiva de la muntanya.

El conjunt d’olivar necessita intervencions importants per mantenir un estat òptim. La recuperació de l’olivar amb la col·laboració del Consell de Regulador de la DOP Oliva de Mallorca contempla la plantació d’oliveres de la varietat mallorquina. A tal efecte, es preveu la participació de l’Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua (INAGEA) de la Universitat de les Illes Balears per encarregar-se de les tasques de multiplicació de les oliveres, al temps que redacta la caracterització de la varietat i estudia el procés.

Raixa