Menu
EN

The house

The gardens

Centre Serra Tramuntana

Opening hours

Tuesday to Saturday from 10h a 15h. It will remain closed on Mondays, Sundays and bank holidays.

  • The access is not allowed groups of more than 15 persons without previous appointment.
  • In order to control the seating of visitors, if it is necessary, the access will be able to be limited to the estate.

The house

Raixa Estate is a gorgeous country manor house (possessió) located in the municipality of Bunyola.

The surrounding gardens, the monumental staircase, the Big Pond and the panoramic views offered to the visitor, make  Raixa well worth a visit.

The gardens

Raixa is specially well-known because of the gardens that surround the house and reach over the southern slopes of sa Muntanyeta. At the bottom there are the orchards, “dels Tarongers” garden, “de la Galería” garden, with a fountain in the middle, and “d´Entrada” garden with a small pond.

An interesting part of the whole is the entrance gate, built in 1898, which bears the coat of arms of count Ramon Despuig i Fortuny, who sold Raixa to the entrepeneur Antoni Jaume in 1910.
 

Serra Tramuntana Centre

Presents the Serra de Tramuntana Natural Site and the Raixa Estate as key centres to understand Majorca, and specially, to understand the value and the potential of one of its most unique cultural landscapes as well as its recent history, listed by UNESCO as a world heritage site.

Govern i Consell de Mallorca acorden continuar impulsant i protegint espècies autòctones a Raixa

Govern i Consell de Mallorca acorden continuar impulsant i protegint espècies autòctones a Raixa

(10/03/2021)

Aurora Ribot: «la col·laboració permetrà seguir amb les tasques de conservació, caracterització i experimentació dels recursos fitogenètics autòctons».

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern i el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca han acordat prorrogar el conveni de col·laboració per a la implantació, experimentació i manteniment de diferents col·leccions vegetals autòctones a la finca pública de Raixa.

Mae de la Concha, la Consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha destacat que, amb la renovació d’aquest conveni, «conservam i recuperam varietats autòctones de les illes que sinó desapareixerien» i que «aquesta col·laboració amb el Consell i Raixa té com a objectiu principal salvaguardar un patrimoni de valor incalculable».

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha valorat molt positivament la col·laboració que «permetrà seguir amb les tasques de conservació, caracterització, experimentació i el manteniment dels recursos fitogenètics autòctons que són de gran importància i interès per al futur de l'agricultura de l’illa».

Amb aquest conveni s'ha treballat en la conservació i foment dels recursos fitogenètics autòctons de les Balears, i especialment en la implantació del banc de germoplasma de varietats cítriques de taronger, llimoner i mandariner. Ara, es vol continuar plantant varietats locals d’hortícoles i lleguminoses a la finca, per lliurar-les després un cop s'hagin multiplicat.

El conveni anterior signat per ambdues institucions acaba el pròxim 10 de novembre, però els resultats positius han fet que se n'acordi abans d’hora la pròrroga.

Finca pública de Raixa

La Conselleria d'Agricultura, a través de Semilla i concretament de l'IRFAP (Institut d'Investigació i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears), ha remès a la finca una relació de llavors que té al seu banc de varietats locals, i que consta de: carabassa petita de Binissalem, guixa mallorquina, tomàtiga cor de bou de Palma, albergínia mallorquina de Sant Joan, pebre blau de Sant Joan i pastanaga negra de Petra.

Raixa, com a centre d'interpretació i de visitants de la serra de Tramuntana, és un nucli clau per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre els valors i els potencials, no només paisatgístics, sinó dels cultius que tradicionalment s'han cultivat en aquest paratge natural. La col·laboració entre l'IRFAP i Raixa, permetrà mantenir una estructura agrària, representadora dels cultius tradicionals de la serra de Tramuntana.

La finca pública, disposa a l'actualitat, entre d'altres recursos agrícoles, d'un cultiu de figuera, de cítrics, d’olivar i una petita col·lecció d'arbres fruiters. Una finca demostrativa de la diversitat genètica dels diferents espècies pròpies de la zona.

És precisament en aquest espai on tècnics del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient s'encarreguen de les tasques per multiplicar i conservar aquestes varietats, tenint en compte els criteris de rotació de cultius i de creuament de llavors -en el cas d'espècies al·lògames- establerts per Semilla i l'IRFAP, i els que en duen la traçabilitat fins que finalment les tornen a lliurar.