Menu
DE

Das Haus

Die Gärten

Das Haus

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d'estil italià.

Els jardins que l’envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i les vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Die Gärten

Raixa ist vor allem wegen seiner Gärten, die das Gebäude umgeben und sich über den Südhang von Sa Muntanyeta ausbreiten, bekannt. Im unteren Teil befindet sich der Gemüsegarten, der Garten „dels Tarongers”, der Garten „de la Galeria” mit einem zentralen Brunnen und der Garten „d’Entrada” mit einem kleinen Teich.

Ein interessantes Element ist das 1898 erbaute Zugangstor, an dem der Wappenschild des Grafen Ramon Despuig i Fortuny hängt. Er war derjenige, der Raixa 1910 an den Geschäftsmann Herrn Antoni Jaume verkauft hat.

Das Besucher und Interpretations Center Raixa im Tramuntana Gebirge

Präsentiert die Naturlandschaft der Serra de Tramuntana und die Finca Raixa als Schlüssel um Mallorca und speziell den Wert und das Potenzial einer der einzigartigsten Kulturlandschaften sowie seine jüngste Geschichte zu verstehen. Das Tramuntana Gebirge wurde von der UNESCO zum Welterbe in der Kategorie Kulturlandschaft erklärt.

Öffnungszeiten:

Von Dienstag bis Samstag von 10.00 bis 15.00 Uhr. Sonntags, Montags und restliche Feiertage geschlossen.

- Ungeführte Besucher (Ohne Reservierung).
- Geführte Gruppenbesucher (Nur unter Reservierung).

Geführte Touren müssen mindestens 1 Woche im voraus gebucht werden und werden für Gruppen ab 10 Personen angeboten. Für kleinere Gruppen gibt es eine Warteliste. Bei der Reservierung wird angegeben auf welcher Sprache die Führung gewünscht wird (Katalanisch, Spanisch, Englisch oder Deutsch).

Geführte Touren starten entweder um 10Uhr oder um 12Uhr und dauern etwa 2 Stunden 
Ungeführter Besuch sowie Führungen sind kostenlos. 

Nützliche Informationen:

- Besuch für Gruppen ab 15 Personen nur unter Reservierung erlaubt.
- Laut Besucherkapazität kann der Zugang zu der Finca vorübergehend beschränkt werden.

Kontakt
Obertura de la tafona de la finca de Raixa al públic

Obertura de la tafona de la finca de Raixa al públic

(23/07/2018)

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i el director insular de Relacions Institucionals i Presidència, Marc A. Herrera, han visitat avui la tafona de la Finca de Raixa, després de la finalització de la restauració de la teulada. Una actuació molt necessària i que ha permés reobrir aquest espai a les visites i recuperar part del nostre patrimoni.

Ja es pot visitar la tafona després de dos mesos de feina per recuperar la teulada amb les tècniques originals i uns anys de romandre tancada per seguretat per l'estat de la coberta. De fet, just després de comprar la finca el 2002, ja es va plantejar un projecte per millorar-ne la teulada.


Les obres de substitució de la coberta de la tafona de Raixa es van iniciar a mitjans de maig, el contracte es va aprovar per 165.117,51 euros i que, finalment, les obres es van adjudicar per un total de 121.499,48 euros.


Les tasques de millora van començar amb la retirada de les teules per avaluar-ne l’estat i poder tornar a utilitzar les mateixes. També es va retirar la uralita present a bona part de la coberta.


La recuperació de la coberta de la tafona i, en el futur, de l’espai i dels elements interiors esdevé una fita important per al Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca ja que són elements característics de les finques de muntanya i mostradors d’un model identificador d’una economia rural basada en l’aprofitament dels recursos naturals. Amb tot, el patrimoni etnològic associat al cultiu de l’olivera suposa un dels elements definidors del paisatge cultural de la serra de Tramuntana.


"Després d'aquesta intervenció, que s'ha intentat que sigui el més findedigna a la construcció original i tradicional, la tafona ja està preparada per obrir-se al públic. Les persones que vinguin aquest divendres a Nits d'Estiu a Raixa a veure Peccatum ja podran visitar-la." ha declarat Jurado durant la visita.

La tafona és un dels elements més característics de Raixa. És un espai proper a les cases on s’elaborava oli, element bàsic de l’economia rural mallorquina fins no fa gaires dècades. S’hi accedeix a través d’una rampa que era útil per als animals que feien feina en el procés de premsatge de l’oliva. És un espai de planta rectangular, d’un sol vessant i de gran altura, com exigeixen les instal·lacions d’interior. Es conserva la biga de tafona, la premsa, la caldera, el trull i el dipòsit de pedra. La botiga d’oli, complementària a la tafona, té un accés directe des de la clastra principal i s’ubica a la planta baixa de la crugia del nord. En aquest espai, amb sòtil de volta de canó, es guardava l’oli. Jurado ha assegurat que la següent passa serà restaurar la maquinària de la tafona per tal que els visitants puguin veure com es produïa oli a Mallorca. Una mostra més de la intenció del departament de Jesús Jurado per convertir Raixa en un projecte cultural i patrimonial més enllà de les visites a la finca.


 

 

Raixa