Menú
CA

La finca

Els jardins

Avís obres

Comencen les obres de  renovació del Centre d'Interpretació de la Serra de la Tramuntana. Per aquest motiu algunes sales romandran tancades al públic fins a nou avís.
Els jardins històrics i la resta d'espais romanen oberts al públic.

Avís

Tenint en compte les mesures i recomanacions que s'estan duent a terme per combatre l'expansió de la Covid-19, només es permet l’accès als jardins històrics  i les cases de Raixa amb cita prèvia. Es pot demanar cita a visitesraixa@conselldemallorca.net o telefonant al 971 237 636 (De dimarts a dissabte de 10 a 15h).

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre d'Interpretació i Visitants de Raixa - Serra de Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d’un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Horari d'atenció al públic:

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

Les visites guiades s’han de reservar amb una setmana antelació i s’ha de formar un grup mínim de 10 persones, per la qual cosa es crearan unes llistes d’espera. En el moment de la reserva s’haurà d’indicar en quin idioma es sol·licita la visita (català, castellà, anglès o alemany).

Les visites guiades s’ofereixen a les 10 h o bé a les 12 h i tenen una durada aproximada de 2 h.

Informació d’interès:

No es permet l’accés a grups de més de 15 persones sense cita prèvia.

Per tal de controlar l’aforament de visitants, si és necessari, es podrà limitar l’accés a la finca.

Gaudiu de la visita!

Contacte

null La presidenta Cladera obre la I Trobada de càrrecs públics de la Serra de Tramuntana

La presidenta Cladera obre la I Trobada de càrrecs públics de la Serra de Tramuntana

(07/03/2020)

Es tracta d'una jornada de feina organitzada per l'associació Tramuntana XXI a Raixa

La finca pública Raixa acull avui la I Trobada de càrrecs públics de la Serra de Tramuntana, una jornada de feina conjunta organitzada per l'associació Tramuntana XXI, amb la col.laboració del Consell de Mallorca, i en la qual hi participen representants d'entitats i institucions públiques que tenen relació directa amb la gestió de la Serra. L'objectiu de la trobada és obrir un nou espai de reflexió i diàleg conjunt amb ajuntaments, Consell de Mallorca i Govern per enfortir la gestió i actuacions a la Serra. 

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha obert aquesta jornada de feina, a la qual també  hi participen els consellers de Territori, Maria Antonia Garcias i de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano; i els directors insulars d'Urbanisme, Luis Corral; Territori i Paisatge, Miquel Vadell, i Residus, Patrícia Arbona.

"Tenim l’oportunitat que la Serra de Tramuntana esdevingui la punta de llança d’una Mallorca sostenible des del punt de vista ambiental, social i econòmic" ha apuntat Cladera durant la seva intervenció. "Un model d’equilibri entre sostenibilitat i rendibilitat, amb un sector primari viu i dinàmic i una activitat econòmica basada en el turisme, el comerç i l’artesania, que ajudi a mantenir el territori sense perjudicar els valors naturals i culturals, que garanteixi el benestar dels seus habitants i la qualitat de l’experiència dels seus visitants" ha dit. 

La presidenta s'ha referit també al model de governança de la Serra, una gestió  que "inclou estratègies, accions i projectes consensuats amb tots els agents implicats en la protecció, conservació, divulgació i desenvolupament econòmic sostenible de la Serra", ha conclòs.

En aquest sentit, Cladera ha recordat que des del Consell s'ha donat un nou impuls als òrgans de gestió i participació ciutadana de la Serra, mitjançant el Consorci de la Serra de Tramuntana, constituint la Mesa de Batles d'aquest mandat, reconstituint el Consell de Participació, la Mesa permanent i la convocatòria, en breu, del Comitè d’Experts. També ha explicat noves mesures envers la seguretat i mobilitat, com són les actuacions del Consell de Mallorca, juntament amb la Direcció General de Trànsit, amb la reducció de velocitat a la MA-10 i iniciant aquest cap de setmana la campanya de control i vigilància del trànsit, donant resposta a una reivindicació històrica dels veïnats de la zona pel que fa a la seguretat, a la perillositat i a la problemàtica del renos en  aquesta via.

D'altra banda, el president de Tramuntana XXI, Joe Holles, ha apuntat durant la seva intervenció que "des de la nostra entitat somiam cada dia amb la Serra del futur, amb un espai més inclusiu i sostenible,  i vosaltres, els responsables de la gestió del territori, en sou els protagonistes".

A la I Trobada de càrrecs públics de la Serra de Tramuntana també han participat membres del Govern, com el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir i diversis directors generals, així com 11 batles i batlesses i regidors i regidores, en representació d'un total de 14 municipis.

L'any 2021 es complirà el  desè aniversari de la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de Paisatge Cultural.

 

Raixa