Menú
CA

La finca

Els jardins

Centre Serra Tramuntana

Avís 1 de maig

Amb motiu del dia Internacional dels Treballadors, el dimecres dia 1 de maig,  la finca romandrà tancada.

Horari d'obertura al públic

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

  • Els grups de  més de 15 persones han d'avisar per telèfon o per correu electrònic abans de venir. Si sou menys de 15 persones podeu venir sense cita prèvia dins de l'horari de'obertura de la finca
  • Els cans (excepte els cans pigall) no poden accedir a les cases ni als jardins històrics de la finca

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Els jardins de Raixa formaran part de la xarxa europea de jardins històrics

Els jardins de Raixa formaran part de la xarxa europea de jardins històrics

(28/10/2020)

Aurora Ribot: «La finca pública de Raixa té uns jardins d’alt valor històric, artístic i social a l’abast de tota la ciutadania de Mallorca».

Aurora Ribot defensarà en el pròxim Ple del Consell de Mallorca l’adhesió dels jardins de la finca de Raixa a l’associació Xarxa Europea de Jardins Històrics. Aquesta incorporació suposarà un abans i un després en la gestió d’aquest jardí del segle XIX. L’objectiu de la xarxa és estudiar, protegir i promoure els valors dels jardins històrics en un marc de col·laboració internacional.

Formant part de la xarxa, la finca de Raixa s’assegura un lloc entre els jardins europeus de renom, com ha destacat la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot: «Aquesta incorporació de Raixa a la Xarxa Europea de Jardins Històrics donarà més projecció a la finca, objectiu que compartim amb altres jardins, com el de l’Alhambra o el d’Aranjuez, a Espanya, i altres de gran bellesa cultural i paisatgística d’arreu d’Europa.» En aquesta col·laboració, ha assegurat, «segur que tindrem molt per aportar, aprendre i millorar».

El director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, valora la importància d’un reconeixement com aquest en forma de «marca de qualitat, cultural i patrimonial. I sobretot l’empenta que ens servirà per donar a conèixer, encara més, aquesta joia de Mallorca».

Aquesta Xarxa Europea de Jardins Històrics ja ha presentat la candidatura per convertir-se en itinerari cultural del Consell d’Europa, ICE. L’objectiu és afegir-se a les rutes i recorreguts que combinen valors com els drets humans, la diversitat cultural, el diàleg entre cultures i la cooperació i l’enriquiment mutu entre diferents patrimonis europeus.

Ben aviat el Consell d’Europa decidirà els nous itineraris culturals europeus, i esperam que el dels jardins històrics sigui un d’ells. D’aquesta forma, Raixa passaria a formar part de les grans destinacions amb jardins d’Europa. Un patrimoni al mateix nivell que les rutes rupestres, romàniques o el camí de Jaume, entre d’altres.

Finca de Raixa

Situada al terme de Bunyola, Raixa va ser adquirida pel Consell de Mallorca l’any 2002. El seu valor patrimonial evident portà el Govern a protegir-la i declarar-la bé d’interès cultural (BIC). Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. El segle XVIII ja disposava d’espais enjardinats. Els jardins actuals es formaren en el segle XIX i es construïren en tres fases. Varen ser projectats per Giovanni Lazzarini i Giovanni Trivelli, ampliats amb petits afegits fets pels comtes de Montenegro i pel seu darrer propietari, Antoni Jaume Nadal.

Es distribueix en dues àrees diferents: la del jardí alt i la del baix. A l’alt, condicionat pel desnivell, hi destaca el safareig enorme. Els jardins superiors s’estructuren primer entorn de l’escala monumental dedicada al déu Apol·lo i potser a quatre muses relacionades amb la poesia.

El jardí de baix és de planta rectangular i combina el paisatge agrari i l’enjardinament. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany. Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada, construïda el 1898, que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny, qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.