Menú
CA

La finca

Els jardins

Centre Serra Tramuntana

HORARI SETMANA SANTA

El Dijous Sant, dia 28 de març, obrim de 10 a 15 h.

El Divendres Sant la finca romandrà tancada.  

Horari d'obertura al públic

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

  • Els grups de  més de 15 persones han d'avisar per telèfon o per correu electrònic abans de venir. Si sou menys de 15 persones podeu venir sense cita prèvia dins de l'horari de'obertura de la finca
  • Els cans (excepte els cans pigall) no poden accedir a les cases ni als jardins històrics de la finca

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

La finca pública de Raixa torna al volum de visitants prepandèmia

La finca pública de Raixa torna al volum de visitants prepandèmia

(13/05/2022)

La vicepresidenta Ribot: «el Departament és molt optimista respecte al futur de la finca pública, que s’ha de convertir en un referent ambiental, cultural i patrimonial de Mallorca».

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, han presentat la Memòria Anual de Gestió de Raixa (març 2021- març 2022).

La memòria presentada avui recull entre d’altres: el volum de visitants, els resultats de les enquestes de satisfacció, les diverses activitats que s’hi han fet i els projectes de Raixa. Un total de 19.425 persones han visitat la finca al llarg de l'any. Per segon any consecutiu el nombre de visites ha crescut i s’apropa de nou a les xifres de 2019.

Març de 2022 és el mes de la sèrie amb més visitants, per contra, juny i juliol (2021) la xifra és més baixa. Les dades de visitants dels primers mesos de 2022 conviden a pensar en un any de molta afluència. Una altra dada per destacar és que dos terços (66,9%) dels visitants de Raixa són de Mallorca. Després dels residents locals, els alemanys són els que més visiten Raixa, suposant un 16 % del total.

La meitat dels visitants enquestats diuen haver arribat a Raixa gràcies a recomanacions personals. El 80 % de les persones que hi ha anat valoren la visita amb la màxima puntuació possible. Nou de cada deu entrevistats valora amb les màximes valoracions el manteniment dels jardins i espais exteriors de Raixa.

Aurora Ribot, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, ha destacat que «podem afirmar que aquest ha estat el primer any de la nova etapa de Raixa. El Departament és molt optimista respecte al futur de la finca pública, que s’ha de convertir en un referent ambiental, cultural i patrimonial de Mallorca».

«La valoració general d’aquest any per a Raixa és molt positiva. A diferència d'altres espais comparables, la finca pública de Raixa és utilitzada majoritàriament per residents a Mallorca. Aquest fet ens confirma que anam pel bon camí i que la ciutadania entén que la finca pública és seva i així la fa servir» ha afegit la consellera Ribot.

Per la seva banda, Inmaculada Férriz, directora insular de Medi Ambient, ha explicat que, entre d’altres projectes, es treballarà en la «recuperació de l’antic olivar de Raixa, la recuperació de l’antic jardí dels tarongers així com la intervenció sobre el camí d’accés a Raixa. L’objectiu de la Direcció Insular és promocionar Raixa com espai referent de l’educació ambiental i també per a activitats culturals i familiars».

Projectes destacats

  • Refugi per a senderistes: el futur refugi disposarà de 50 places i estarà ubicat a les antigues cases de l’amo. El refugi formarà part de la xarxa de refugis de la Ruta de Pedra en Sec.
  • Escola de Margers: centre de formació, perquè hi tengui la seu la futura Escola de Margers de Mallorca, un espai per formar-se i donar continuïtat a aquesta tècnica, qualificada per la UNESCO com a patrimoni mundial immaterial.
  • Memorial: per recordar i reivindicar les víctimes de la violència masclista. El primer espai físic permanent dedicat a les víctimes mortals de la violència de gènere a Mallorca.
  • Centre serra de Tramuntana: el projecte de renovació del centre serveix per conèixer millor els 20 municipis que integren la Serra i presentar noves possibilitats per visitar-la, amb informació dels itineraris i llocs que es poden visitar.

Per a més informació, consultau la Memòria Anual de Gestió de Raixa aquí.